Folyadékhűtő, Fan-coil

A vízhűtő körök jól használhatóak nagyobb lakásokban, középületekben, üzletközpontokban, hotelekben.  A folyadékhűtő az épületen kívül, míg a belső egységek, a fan-coilok az épület helyiségeiben a megfelelő helyen felszerelve biztosítják a működést.

A kompresszoros hűtési rendszer működési elve szerint a mesterséges hűtést végző hűtőrendszerekben a hűtőközeg állapotváltozásainak zárt sorozata megy végbe, miközben a hűtőközeg a hűtendő közegből alacsony hőmérsékletszinten felvett hőt külső energia segítségével a hőleadás hőmérsékletszintjére szállítja. A működéshez hűtőközeget használ, amely a hűtéshez szükséges hőmérsékleten elpárologtatható, és nagyobb nyomáson, a környezet hőmérsékletszintjén cseppfolyósítható.  A hűtőközeg a megfelelő hőmérsékleten és az annak megfelelő kis nyomáson elpárologtatva hőt von el a környezetéből, és ezzel hűtőhatást fejt ki. Az elpárolgott hűtőközeget a kompresszor folyamatosan elszállítja, és olyan nyomásra sűríti, hogy a környezetben rendelkezésre álló természetes hőfelvevő közegek, mint a víz, vagy levegő segítségével azt adott hőmérsékleten cseppfolyósítani lehessen. A folyékony állapotú, nagynyomású hűtőközeg nyomáscsökkentés után visszakerül a hűtés helyére. A folyadékhűtőket egy mikroprocesszoros szabályzó berendezés vezérli, amely a kompresszor, a ventilátor és a szivattyú optimális üzemelésére programozott úgy, hogy a hűtő és a hidraulikus körök a legjobb hatásfokkal üzemeljenek.

A belső egységeket, fan-coilokat helyiségenkénti fali szabályozókkal, termosztátokkal vezérelhetjük, és beállíthatjuk a kívánt hőmérsékletet. A fan-coilok léteznek parapetes, kazettás, légcsatornázható típusokban, egy és két regiszteres kivitelben. A csővezetékekben, amik összekötik a folyadékhűtőt a fan-coilokkal, hideg-vagy melegvíz áramlik, amely közvetíti a hűtési vagy fűtési energiát.

A berendezés egy lamellás hőcserélő, amelyen ventilátor segítségével a helyiség levegőjét átáramoltatjuk. A hőcserélő csövekre erősített apró bordáknak köszönhetően a többszörösére növekszik a hőleadó felület egy hagyományos radiátorhoz képest.

A kétcsöves rendszer esetében a hűtő víz ugyanabban a csőpárban kering mint a fűtővíz, ezért szezonálisan kell a hőközpontban kiválasztani a fűtési vagy hűtési üzemmódot. Ebből következik, hogy a fan-coilon csak 2 csatlakozási csonk található, és egy hőcserélő, amelyben felváltva kering nyáron a hideg és télen a melegvíz.

A négycsöves változatoknál külön rendszert kell kiépíteni a nyári és a téli üzemnek, külön csőpáron kering a fűtővíz és függetlenül, külön csőpáron a hűtővíz. A fan-coilok ebben az esetben két egymástól független hőcserélőt tartalmaznak, és négy vízoldali csonkjuk van. A négycsöves berendezés előnye a kétcsövessel szemben, hogy a berendezés automatikusan, az igényeknek megfelelően hűteni vagy fűteni tud, szinte azonos időben.

 

Folyadékhűtő és Fan-coil termékeket keresse a BART-Air Klíma Kft. kínálatában!