Lakásunk, irodánk, családi házunk klímatizálására  napjainkban egyre nagyobb az igény, hiszen ki ne szeretne egy kellemes légkörű, komfortos környezetben dolgozni, pihenni.        

A választást, a különböző típusú és fajtájú klíma berendezések mára kialakult széles választéka könnyíti meg.

- A legelterjedtebbek, az oldalfali split rendszerű klímaberendezések. Ezek már lakott, kész lakásokban is felszerelhetőek, hiszen a telepítésük nem jár túl nagy bontással. Az áruk az utóbbi években egyre kedvezőbb, így többek számára hozzáférhetőbbé válik.
- A legelőnyösebb megoldás a kazettás klíma készülék, hiszen négy irányú kifújásával biztosítja a legegyenletesebb hőmérséklet eloszlást. Általában irodákban, üzlethelyiségekben alkalmazzák, hiszen beszereléséhez álmennyezet szükséges.
- Álmennyezet fölötti lehetőség, a légcsatornázható klíma, amikor a beltéri klíma egységből semmi nem látszik és a légbefúvás díszrácsokon át, légcsatornákon keresztül történik.
- Megkülönböztetünk parapet típusú klíma berendezésket is, melyek oldalfalra a radiátorok helyére szerelhetőek.
- Nagyobb légterek hűtésére alkalmazzák a mennyezeti klíma gépeket, melyek igen esztétikusak, külsejükben a parapet típusokkal megegyezőek.
- Kisebb helységekben használatosak a mobilklímák, melyek lényegesen kisebb hatásfokúak, és hangosabbak  is mint a split készülékek.
- Az ablakklímák nem igazán elterjedtek, mert igen zajosak, mivel a kompresszoruk hangja közvetlenül bejut a belső térbe.

A split (osztott rendszerű) klíma készülékek egy beltéri és egy kültéri egységből állnak, de léteznek ún. multikivitelben is, ami azt jelenti, hogy egy kültéri egységre több beltéri egység is ráköthető. Ez helytakarékossági szempontból és esztétikailag is igen jelentős lehet az épület homlokzati képét tekintve. Manapság szinte minden modell fűtő kivitelű is, így a klímaberendezéseket kiegészítő fűtésre is alkalmazhatjunk az átmeneti tavaszi, őszi időszakokban.

Az úgynevezett inverteres klímaberendezések egyre jobban közkedveltek, hiszen halk kültéri egységük és széles hőmérséklet tartományú működésük mellett rendkívül energiatakarékosak, és bőven behozzák az árukat.